Bloc Quatre Blog

New opportunities, choices & solutions for business growth.

Digital Twins, apropant els mons físic i virtual al servei de l’empresa

Posted by Aleix Carrió. PHD in Industrial Engineering & Economist.

Els Digital Twins (DT) són rèpliques des de l’àmbit digital de productes, processos o serveis. Es basen en les dades que aporten, en ambdues direccions, els sensors que els connecten. Aquestes informacions permeten entendre, des de l’àmbit digital, el que està succeïnt a la realitat física, així com suggerir i impulsar millores en el seu desenvolupament, tot responent als canvis que es produeixin.

Es tracta, doncs, de còpies precises i actualitzades a temps real de l’estat i les propietats d’un objecte físic, incloent-hi la forma, la posició, l’estèticai el moviment, que pot utilitzar-se per analitzar i simular les condicions del món real, respondre als canvis, millorar-ne l’operativa i afegir valor.

Tot i que el concepte DT és molt recent, el varen utilitzar per primera vegada E. H. Glaessgen i D.S. Stargel l’any 2012 en l’escrit  The Digital Twin Paradigm for Future NASA and U.S. Air Force Vehicles.  Aquesta noció és el resultat dels importants avenços tecnològics en els àmbits de la capacitat de recollida de dades procedents dels objectes i sistemes físics, de la creació i la representació dels models virtuals i el desenvolupament i materialització de la connectabilitat entre els mons físic i virtual que l’ús de la internet de les coses està provocant.

Aquests avenços estan fent que les expectatives que s’atribueixen a aquesta innovació tecnològica siguin molt elevades. En aquest sentit, Gartner situa els DT entre les 10 tendències de desenvolupament tecnològic més importants per a l’any 2017 i en prediu que entre 3 i 5 anys centenars de milions d’objectes físics i de sistemes estaran representats per models de programari dinàmics (DT). La previsible proliferació dels DT impulsa, doncs, una representació digital cada vegada més detallada del món real per a la simulació, anàlisi i control.

En l’àmbit industrial, l’empresa està incorporant aquests models virtuals a través d’aprofitar les capacitats de monitorització de màquines avançades i els anàlisis predictius i preventius per supervisar, evitar reparacions o d’altres problemes abans que succeeixin. Disposar de la rèplica virtual del sistema productiu que els DT possibiliten obre les portes a escenaris reals de possibilitats futures, poder provar la viabilitat de productes sense haver de produir-los, així com impulsar millores, previsiblement significatives, en la productivitat.

El fet és que ara ens trobem immersos en una etapa en que la connectivitat industrial i la intel·ligència artificial estan avançant molt de presa i tot fa pensar que som molt a prop de poder valorar i demostrar les avantatges que la utilització de les rèpliques virtuals, de manera genèrica, poden comportar.

Per altra banda, les rèpliques virtuals a temps real s’estan convertint en una eina necessària per a l’empresa, en un instrument que li permet seguir tot el cicle de vida d’un actiu o d’un procés i que es converteix en referent per als productes i serveis connectats. No utilitzar aquest suport pot comportar la pèrdua d’oportunitats a l’hora d’entendre les necessitats del client, millorar de forma continuada els productes i serveis i d’identificar nous models de negoci que puguin donar avantatges competitives envers la competència.

La incorporació i l’ús de la representació virtual com a referent de la planificació i gestió de l’empresa és un canvi que demana integrar els components intel·ligents en els productes nous i existents; connectar els productes i/o serveis a una ubicació central amb l’streaming; comptar amb grans volums de dades, així com la memòria i les capacitats d’anàlisi per capturar noves dades de sensors i poder enriquir-les amb dades contextuals i de negoci; analitzar constantment les dades obtingudes per identificar les àrees de millora i les possibilitats d’establir nous models de negoci; i, finalment, utilitzar les dades digitals per crear nous serveis que impulsin el desenvolupament de l’empresa.

Un pas sense retorn al món virtual…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Archives

Categories

%d bloggers like this: