Bloc Quatre Blog

New opportunities, choices & solutions for business growth.

Blockchain una innovació transgressora

Article posted by Aleix Carrió, PhD in Industrial Engineering.

L’any 1998  Wei Dai, sota el pseudònim de Satoshi Nakamoto, va descriure a la llista de correu electrònic cypherpunks dos nous conceptes que han estat molt rellevants.  El primer és el Bitcoin, una moneda electrònica que ha revolucionat els mètodes de pagament tradicionals. El segon és el Blockchain, un sistema de consens distribuït que, tot i ésser tant o més transgressor, ha passat desapercebut fins fa molt poc.

El Blockchain va néixer com a tecnologia auxiliar del Bitcoin, tot fent possible el seu funcionament. Ara, però, s’ha convertit en una de les innovacions més transgressores i disruptives de l’actualitat amb personalitat pròpia. Es tracta d’un inventari incorruptible que actua com a fedatari de qualsevol transacció.

El registre de les transaccions, és a dir, la base de dades que constitueix el sistema Blockchain, no s’emmagatzema en un sol lloc sinó que es distribueix a través de molts ordinadors i dispositius en diferents ubicacions. Cada usuari pot tenir accés a tota la base de dades i cada transferència d’un compte a un altre es registra de manera segura i verificable, mitjançant l’ús de tècniques matemàtiques extretes de la criptografia.

En aquest sentit, ningú té la titularitat de salvaguardar la informació ni pot comercialitzar-la, però aquesta queda registrada per a la posteritat i aquest és el seu gran potencial. El Blockchain, doncs, funciona com un llibre de comptabilitat molt complex que permet reconèixer la identitat en origen i en destinació, verificar durant una transacció la seva autenticitat i donar la conformitat perquè aquesta es realitzi de manera que cada cadena de dades criptogràfiques implicada sigui impossible de replicar.

En aquest sistema les transaccions no són només transferències de Bitcoin, sinó també diners, títols, escriptures, música, art, propietat intel·lectual, etc. Per tant, tot  és intercanviable de manera segura utilitzant Blockchain com a base de dades de les transaccions, sense intermediaris que serveixin de canal per a l’intercanvi d’informació, com són els bancs, governs o empreses de tecnologia.

Quan es parla de les aplicacions que permeten  desenvolupar Blockchain cal destacar els smart contracts. Aquests són un tipus de contractes intel·ligents entre dues o més parts que són capaços d’executar-se i fer-se complir per si mateixos, de manera autònoma i automàtica. L’ús de la tecnologia Blockchain en aquest tipus de documents serveix per confirmar que el contracte ha estat complert sense haver de revelar informació confidencial sobre cap de les parts ni respecte  la naturalesa de la transacció. A més, els contractes intel·ligents poden estar codificats de manera que reflecteixin qualsevol tipus de lògica basada en dades.

L’avantatja competitiva de Blockchain per convertir-se en l’estàndard de les transaccions del futur, rau en que és una base de dades que s’executa en molts dispositius i està oberta a qualsevol persona o organització. No hi ha arguments per buscar un model o imposar una plataforma, doncs aquest ja està disponible, és lliure, potent i s’ha demostrat significativament segur i eficaç per a la majoria de les transaccions.

Com Internet, Blockchain és una infraestructura oberta i global damunt la qual es poden anar creant altres tecnologies i aplicacions. També permet a les persones evitar els intermediaris tradicionals en les seves relacions amb els altres, la qual cosa redueix, o fins i tot elimina, els costos de les transaccions.

Tot fa pensar que la combinació de la tecnologia Blockchain amb l’interès de diversos sectors econòmics pot ajudar a millorar la seguretat i privacitat de la informació, trobar nous models de propietat i de participació, reduir el temps d’espera entre el moment en que les transaccions són enviades i finalment acceptades, entre d’altres espais. Amb tot, el dimensionat creixent d’una cadena activa durant molts anys i el gran nombre de transaccions que es poden arribar a processar són els reptes que caldrà superar per impulsar la utilització generalitzada d’aquesta tecnologia.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Archives

Categories

%d bloggers like this: