Bloc Quatre Blog

New opportunities, choices & solutions for business growth.

La Intel·ligència Artificial davant el repte d’apropar la màquina a l’home

Article posted by Aleix Carrió, PhD in Industrial Engineering.

John McCarthy, destacat informàtic nord-americà que va rebre el Premi Turing per les seves importants contribucions en el camp de la Intel·ligència Artificial (IA), va utilitzar per primera vegada l’any 1956  el concepte d’IA, tot definint-lo com “la ciència i enginy de fer màquines i programes intel·ligents”.

Actualment, la IA es considera un àmbit de coneixement multidisciplinari que, mitjançant la computació, la lògica i la matemàtica, estudia la creació i el disseny de sistemes capaços de resoldre problemes per si mateixos, tot prenent com a referent la intel·ligència humana. És un espai que integra diverses tipologies d’intel·ligència artificial, com són:

  • Els sistemes que pensen com els éssers humans (s’ocupen d’imitar el pensament humà, sent un exemple les xarxes neuronals artificials que imiten el funcionament del sistema nerviós).
  • Els sistemes que actuen com els humans (són aquells que imiten el comportament de l’home, l’exemple més clar és el del robot).
  • Els sistemes que pensen de manera racional (caracteritzats per imitar el pensament lògic dels humans, és a dir, en una qüestió concreta raonen com experts. Se’ls dóna feina especialment a l’hora de buscar millores en la qualitat i la rapidesa d’un servei).
  • Els sistemes que actuen de manera racional (imiten de manera racional el comportament d’una persona, sent capaços de percebre l’entorn i actuar en conseqüència).

Tot i que aquesta intel·ligència encara no ha aconseguit la seva maduresa, ja és capaç de:

  • Facilitar que la majoria de nosaltres puguem utilitzar telèfons intel·ligents que poden reconèixer la parla humana.
  • Permetre la creació de Watson, un sistema informàtic d’intel·ligència artificial que és capaç de respondre a preguntes formulades en llenguatge natural. Aquest sistema, desenvolupat per la corporació nord-americana IBM, ha aconseguit superar als millors competidors humans en el joc de preguntes Jeopardy.
  • Capacitar Google Fotos per determinar que un animal que apareix en una imatge amb quatre potes no és un gos, sinó un gat, una conclusió a la qual arriba la intel·ligència artificial de Google després d’estudiar milions d’imatges allotjades en els servidors de l’empresa i els fotogrames de vídeos allotjats a Youtube.
  • Permetre que la taxa d’error de Voice a l’hora de reconèixer paraules sigui ja només d’un 8%.
  • Suggerir respostes breus per respondre correus amb la funció smart replies.
  • Guanyar a un contrincant humà al Go, un joc de tauler estratègic per a dos jugadors que es va originar a l’antiga Xina fa més de 2.500 anys.

Aquests exemples a l’abast de tothom ens permeten somiar en les infinites potencialitats que la Intel·ligència Artificial pot assolir.

La IA avançada – juntament amb la capacitat tecnològica disponible d’incorporar softwares amb possibilitats aleatòries, no deterministes, i no lineals – podria donar valor explícit a certs atributs exclusivament humans com la creativitat, les emocions i les relacions interpersonals, malgrat les incerteses positives i negatives que aquest nou escenari podria comportar.

Són precisament els riscos que aquestes possibilitats poden implicar el que ha propiciat que una bona part dels experts en aquest camp signessin, el gener de 2015, una carta oberta coordinada pel Future of Life Institute (FLI), organització d’investigació i divulgació que treballa per disminuir els riscos existencials que enfronta la humanitat, en particular el risc de la intel·ligència artificial avançada, per allunyar el futur de la Intel·ligència Artificial de les dificultats que aquesta iniciativa podria comportar.

Tot i aquests recels, som en un procés difícilment irreversible: en la mesura que les màquines es vagin desenvolupant en la intel·ligència humana, l’apropament de convivència entre l’home i les màquines serà, indefectiblement, cada cop més estret.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Archives

Categories

%d bloggers like this: