Bloc Quatre Blog

New opportunities, choices & solutions for business growth.

Prospectiva econòmica de la Internet de les coses (IOT)

Posted by Aleix Carrió. PhD Industrial Engineering and Economist.

La Internet de les Coses (IOT) és un espai que va més enllà de la connectivitat d’una màquina amb una altra, de la relació a distància – en qualsevol lloc i hora – de coses amb altres coses, persones i/o sistemes.

A l’IOT les màquines, els objectes de la vida quotidiana i, fins i tot, els elements virtuals (com ara imatges digitals) tenen la possibilitat d’identificar-se de la mateixa manera que les persones. Per tant, les coses s’integren en una gran xarxa d’interrelacions en la qual es poden comunicar les unes amb altres o amb les pròpies persones. Així, podríem pensar que les coses, pràcticament, es situen al mateix nivell que els individus.

És en aquest marc, que l’informe Unlocking the potential of the Internet of Things de McKinsey Global Institute contempla el món de la IOT a través del comportament de les diverses aplicacions que configuren una selecció de nou grans àmbits econòmics:

  • Ciutats: Gestió de les infraestructures, conservació de l’aigua i l’energia, seguretat pública i de salut, control de trànsit, monitoratge ambiental i serveis de qualitat de vida.
  • Humà: Monitorització i promoció de la millora de la salut, el benestar, l’aptitud i la productivitat mitjançant dispositius portàtils personals i aparells.
  • Indústria: Producció i optimització de la cadena de subministrament, control de qualitat, manteniment preventiu, gestió d’inventari, salut i seguretat.
  • Llar: Gestió de l’energia, seguretat, protecció,i automatització de les tasques de la llar.
  • Llocs de treball: Optimització d’operacions personalitzades, manteniment d’equips, salut i seguretat, productivitat del treballador. També inclou construcció, mineria, exploració i producció de petroli i gas.
  • Locals comercials: Comprovació automatitzada, optimització de disseny, atenció al client, promocions personalitzades a temps real.
  • Logística: Establiment de rutes logístiques, rastreig d’enviaments, optimització d’operacions, monitorització de la navegació en temps real, vigilància a les vies del tren.
  • Oficines: Productivitat organitzacional i personal, capacitació, monitoratge d’energia i seguretat de l’edifici.
  • Vehicles: Millora de la seguretat, del manteniment basat en l’estat del vehicle, establiment de nous models de serveis i de negocis, millora de la comunicació i l’entreteniment en el vehicle, així com les assegurances.

L’Informe estima que a l’any 2025 l’impacte econòmic total de la Internet de les Coses es situarà entre els 3,9 i 11,1 bilions de dòlars per any, és a dir, a l’entorn del 11% del PIB mundial.

Aquestes són xifres que donen una primera idea del potencial de canvi i de creixement econòmic que l’univers de la IOT ens pot aportar en els propers anys. Un marc, però, sensible, en el qual cal tenir en compte tots els aspectes que en podrien condicionar de manera significativa el seu desenvolupament.

Així, el fet que les dades siguin absolutament necessàries per a la implementació i l’acceptació de la IOT demana, per una banda, respecte pels drets de tots: persones, empreses, organitzacions i administracions i, per l’altra, garanties envers la seguretat, la confidencialitat i la privacitat. Aquests darrers aspecte són imprescindibles per acceptar aquest compartiment d’informació que la internet de les coses precisa.

Alhora, no aconseguir que la interoperabilitat, vista com la normalització de la tecnologia (dispositius, instruments, proveïdors, etc.) i la capacitat d’unir sistemes i plataformes a través dels venedors que permeti la integració i funcionament de les diverses aplicacions i sistemes que la IOT comporta, endarrerirà el seu procés de desenvolupament i n’afectarà negativament el seu impacte econòmic.

Així mateix, la predisposició i la voluntat de les empreses per incorporar els canvis organitzatius, culturals, funcionals i estratègics que la implementació de la IOT comporta també pot condicionar les expectatives de desenvolupament que se’n desprenen.

Conseqüentment, podem dir que ens trobem davant la possibilitat d’aprofitar les grans oportunitats que els avenços tecnològics de la IOT ens ofereix, però que aconseguir-ho dependrà, en gran mesura, de la predisposició i la il·lusió que les persones, les empreses i les administracions en tinguin.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Information

This entry was posted on October 15, 2015 by in Cultura Digital, Tecnología and tagged , , , .

Archives

Categories

%d bloggers like this: