Bloc Quatre Blog

New opportunities, choices & solutions for business growth.

Fàbriques Intel·ligents, cap a la utopia de la societat postindustrial

Posted by Aleix Carrió. PHD in Industrial Engineering & Economist.

En el marc de possibilitats que estan oferint les noves tecnologies com l’automatització, la digitalització, l’emmagatzematge en el núvol, les impressions 3D, l’internet de les coses, la simulació, la robotització, entre d’altres aspctes, així com el grau de maduració i utilització que aquestes estan aconseguint, està prenent força el l’interessant concepte de “fàbrica intel.ligent”, conegut també com a cyber indústria, indústria 4.0, industria digital o intelligent manufacturing System.

Es tracta d’un model productiu amb uns nivells teòrics d’eficàcia molt alts, que gira a l’entorn de programaris dirigits a la fabricació informatitzada i que treballa amb tots els processos interconnectats per l’internet industrial de les coses.

Parlem, doncs, d’una fàbrica essencialment flexible, amb una gran capacitat d’adaptabilitat a les necessitats i als processos de producció, que aconsegueix treballar amb una assignació molt eficaç dels recursos. Tal i com apunta Noelia Barral, enviada especial al simposi Manufacturing in America organitzat per Siemens a Detroit, la “fàbrica intel.ligent” actualment permet disposar d’una indústria amb possibilitats de produir tres o quatre models diferents d’un producte i amb la perspectiva que, ben aviat, serà una eina reconfigurable que permetrà fabricar un ventall molt ampli de productes i models. Així doncs, aquest esdevindrà un pas definitiu cap a la personalització en massa de la producció.

Conseqüentment, estem davant d’un sistema que propicía la completa digitalització de les plantes de producció i que fa pensar en l’impacte positiu que per a la productivitat, l’eficiència i el bon funcionament de les indústries pot arribar a tenir la interconnexió i el treball conjunt de persones, dades i màquines intel.ligents. Aspectes que, sense considerar les indubtables potencialitats estratègiques i complementàries que la personalització en massa de la producció pot comportar, expliquen per ells mateixos el gran interès que desperten en el món industrial. En aquest sentit, els comentaris de George Barnych, director de Recerca de Siemens, apuntant que més del 80% dels industrials nord-americans considera que el futur de la producció és la “fàbrica intel·ligent”ho ratifiquen clarament, malgrat que avui només el 14% de les empreses es considera prou preparada per entrar en aquesta nova etapa.

Les dificultats que manifesten una bona part dels empresaris nordamericans a l’hora de referir-se a la falta de preparació en aquest espai troben resposta en les paraules de Mark Watson, director associat per a l’automatització industrial d’IHS, quan comenta que el desafiament actual per a les fàbriques intel.ligents es troba en el desenvolupament de programaris i de sistemes d’anàlisi que converteixin la gran quantitat de dades produïdes per les fàbriques en informació útil i valuosa.

Sense cap mena de dubte aquest és un repte important, però que davant les potencialitats majoritàriament acceptades d’aquest nou model productiu que la indústria digital representa, tot fa pensar que serà resolt en un espai relativament curt de temps.

La “fàbrica intel.ligent”, que a partir de la utilització de l’internet de les coses, segueix a temps real el comportament dels productes, de les màquines i de les persones, s’està convertint en un laboratori capaç d’ampliar de manera extraordinària el nostre coneixement del procés productiu, tot ampliant-lo cap el recorregut extern del producte, que va des de la seva localització, al seu estat, l’evolució de les seves condicions fins al punt de venda i el propi comprador, i possibilitant la incidència sobre l’estratègia, els objectius i la gestió. Estem, doncs, davant d’un suggerent apropament a la utopia de la societat postindustrial.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Archives

Categories

%d bloggers like this: